5 beginnersfouten in de moestuin | ECOstyle 🥬 5 beginnersfouten in de moestuin | ECOstyle 🥬

De 5 fouten die ik maakte bij het beginnen van een moestuin

  • , door Isabelle van Geenen
De 5 fouten die ik maakte bij het beginnen van een moestuin

Tuinieren, het zit vol verhalen. Iedereen krijgt er een ander gevoel van en iedereen doet het op zijn eigen manier. Er is geen goed of fout! Om elkaar te inspireren met deze verhalen gaan wij met verschillende mensen in gesprek. Dit keer spreken we Liesbeth, wij vroegen wat haar valkuilen waren toen ze begon met een moestuin. Hieronder lees je haar 5 beginnersfouten!


Hoe het allemaal begon

Het was een grote stap, de stad uit gaan. Toen we bijna 5 jaar geleden Amsterdam voor Bussum verruilden, was dat toch wel spannend. Maar, de stap van ons dakterras naar een echte tuin was hemels en direct wist ik: dit jaar ga ik beginnen met een moestuin.

Nu ben ik niet iemand die gebruiksaanwijzingen of instructies leest, nee - ik ben meer het ‘learning by doing’type. Zo ook met de moestuin. En zo heb ik dus door de jaren heen aardig wat dingen ontdekt, die je dus niet moet doen. Komen ze!

1. Niet te vroeg je 'sprouts' naar buiten

Tijdens mijn eerste moestuinseizoen was ik vanaf januari al heel ambitieus aan het voorzaaien in kleine kweekkastjes, binnen op de vensterbank. Super ging dat! Ik kon niet wachten tot ik ze naar buiten kon zetten. Toen het voorjaar begon, vond ik dat het wel tijd was en heb ik de stekjes buiten uitgeplant. Echter, gedurende het seizoen zetten ze niet echt door. Wat bleek? Ik was te vroeg geweest en de nachtvorst was nog niet uit de grond. Mijn kleine plantjes hadden ‘koude voeten’ gekregen waardoor ze verzwakt zijn geraakt en nooit goed hebben kunnen groeien. Zo zonde! Nu weet ik ondertussen dat je tot na ijsheiligen (half mei) moet wachten met uitplanten.

Peper zaadjes

2. Water, water, water

Ik woon dus in Bussum en in Bussum hebben we zandgrond. En het ligt ook nog eens best wel hoog. Met als resultaat dat de grond heel snel droog is. En voor de ontwikkeling van groente en fruit is veel water nodig. Waar ik in het begin nog wel eens dacht ‘zonde om elke dag te sproeien’ weet ik dat het noodzakelijk is voor een goede opbrengst. Gelukkig hebben we nu een grondwaterput dus hoef ik niet de hele tijd met leidingwater te sproeien, dat voelt iets duurzamer. Daarnaast zorg ik ervoor dat ik voldoende compost aan de bodem toevoeg, dit zorgt er onder andere ook voor dat het water beter vastgehouden kan worden.

Water geven

3. Elke dag sla

Toen ik voor het eerst een moestuin ging starten weet ik nog dat ik bij het tuincentrum stond en alle zakjes zaden pakte die er leuk uitzagen. Wow, ik voelde me als een kind in de snoepwinkel! Waar ik echter totaal niet over na had gedacht, ik dat het wel handig is dat je gewassen kiest die je normaal ook eet. Zo zaaide ik in één keer al mijn sla, en, een aantal weken later, kon ik dus een stuk of 12 kroppen sla oogsten. In dezelfde week. En nu komt het… we eten nooit sla. Super onhandig dus, en niet echt over nagedacht! De buren waren er wel blij mee 😉

4. De juiste plek

Het is super belangrijk om de juiste plek voor je moestuin te kiezen. Zo is het belangrijk dat er het grootste deel van de dag een lekker zonnetje kan schijnen, maar ook bijvoorbeeld dat er niet teveel grote bomen of struiken in de buurt staan die al het water en voedingsstoffen wegnemen. Dat laatste was voor mij de uitdaging. Mijn moestuin is een brede strook, die ligt naast onze heg van 2,5 meter hoog. Ook staan er drie bomen in de moestuin. Ik merkte dat het heel lastig was om hier iets op te laten groeien. Nu heb ik er moestuinbakken op gezet, met nieuwe biologische compost, en dat werkt een stuk beter.

5. Niet alles binnen voorzaaien

Binnen voorzaaien is super knus: je ziet de zaadjes ontkiemen en elke dag weer een stukje groter groeien. Echter, wat er daarna komt is niet altijd succes verzekerd: het verspenen, overpotten en uiteindelijk naar buiten zetten… veel stappen waarbij veel mis kan gaan. Dit heb ik aan den lijve ondervonden – veel heeft de tuin niet gehaald. Daarom heb ik besloten dat ik dit jaar zoveel mogelijk direct in de volle grond ga zaaien, dan staat het direct waar het moet staan en kan het vanuit daar goed gaan groeien!

zaadjes planten

Aan de slag in de moestuin

Het maakt niet uit hoe groot of klein je moestuin is: leuk en leerzaam is het altijd. Heb je bijvoorbeeld alleen een balkon? Dan kun je ook verticaal gaan moestuinieren. Er zijn mogelijkheden genoeg! Duik dus lekker de tuin in of het balkon op en ga aan de slag. Oh, en leer van mijn fouten!

Ben je op zoek naar nog meer tips om mee aan de slag te gaan? Lees dan nog meer blogs vol groene inspiratie.


Toe aan nog meer groene content?

  • Frambozen snoeien: een handig stappenplan voor een gezonde oogst

    Frambozen snoeien: een handig stappenplan voor een gezonde oogst

    Lees meer 

  • Balkonplanten: zorg voor een groene oase in de stad

    Balkonplanten: zorg voor een groene oase in de stad

    Lees meer 

  • Luchtplantjes: een makkelijke en gezellige toevoeging aan je interieur

    Luchtplantjes: een makkelijke en gezellige toevoeging aan je interieur

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.