Combinatieteelt in de moestuin, dat doe je zo | ECOstyle Combinatieteelt in de moestuin, dat doe je zo | ECOstyle

Combinatieteelt in de moestuin? Zorg voor goede buren

  • , door Isabelle van Geenen
Combinatieteelt moestuin

Beter een goede buur dan een verre vriend. Zeker als je dicht op elkaar woont. Laat dat nou nét het geval zijn in de moestuin. Hoewel je het misschien niet verwacht: ook planten beïnvloeden elkaar. Sommige kunnen wel met elkaar overweg, en sommige juist niet. Hoe dit in zijn werk gaat vertellen we je graag.


Wat is combinatieteelt?

Combinatieteelt is het principe waarbij je rekening houdt met de invloeden van gewassen op elkaar.

Het houdt in dat je verschillende gewassen vlak naast elkaar óf door elkaar teelt die een positieve invloed op elkaar hebben. Planten met positieve invloed worden ook wel een 'goede buur' genoemd, die met negatieve invloed een 'slechte buur'. Want ja, elk gewas heeft zo zijn eigen plus- en minpunten. Wanneer je dit op de juiste manier inzet, haal je nóg meer uit je moestuin. Waarom dit zo onwijs handig is lees je hieronder.

Waarom combinatieteelt?

Het inzetten van combinatieteelt in de moestuin brengt een aantal voordelen met zich mee waardoor jouw oogst nóg beter wordt. Hieronder noemen we de drie belangrijkste redenen:

  • Je voorkomt plagen en problemen.
  • Je zorgt voor een beter grondgebruik: meer opbrengst op een kleiner oppervlak.
  • Je krijgt meer biodiversiteit in de tuin.

Hoe werkt combinatieteelt?

Het is onwijs handig dat de natuur zo ingenieus in elkaar zit. Daarom moet je daar ook dankbaar gebruik van maken. Combinatieteelt in de moestuin werkt als volgt:

  • Verwarring: Combinatieteelt laat insecten twijfelen. Veel vliegende insecten gaan af op de vorm en geur van gewassen. Peterselie ziet er bijvoorbeeld heel anders uit dan peulvruchten. Ook zijn er bepaalde gewassen die geuren verspreiden om insecten te verwarren of af te weren. Uien en wortelen beschermen elkaar zo tegen de uien- en wortelvlieg.
  • Biodiversiteit: Een biodiverse moestuin is een doolhof voor insecten en dieren. Hierdoor trekt het veel verschillende soorten aan. Zo is er dus minder kans dat er een plaag ontstaat.
  • Sterke bodem: Wortels scheiden stoffen af die het bodemleven beïnvloeden. Ook zijn sommige planten sterk tegen bodemziektes, andere juist minder. Via de bodem delen ze stoffen met elkaar. Hoe handig is dat?
  • Opoffering: Sommige planten trekken bepaalde insecten aan. Denk maar eens aan de Oost-Indische kers. Dit is een goed voorbeeld van een zogenaamde ‘vangplant’ voor de zwarte bonenluis. De luis gaat dan dus niet naar jouw groenteplantjes toe. Op de planten vol luizen komen juist weer natuurlijke vijanden af, zoals lieveheersbeestjes

Combinatieteelt en wisselteelt in de moestuin

Naast combinatieteelt is het ook belangrijk om op wisselteelt te letten. Wisselteelt is het proces waarbij je zes typen gewassen elk jaar een moestuinbed laat opschuiven. Elke plant neemt bepaalde voedingsstoffen uit de grond en geeft er weer andere voor terug. Door gewassen door te schuiven voorkom je ziektes, plagen en bodemmoeheid. Zie het als een soort stoelendans voor de moestuin. Ieder jaar schuif je een bepaalde groep gewassen naar een ander bed.Wanneer je zowel aan combinatieteelt als aan wisselteelt doet, zorg je voor een zo gezond mogelijke moestuin met een hoge opbrengst.

Combinatieteelt schema

Benieuwd met welke combinaties je rekening kunt houden en welke combinaties je juist moet vermijden? We hebben een handig schema gemaakt met goede en slechte buren in de moestuin. Doe hier vooral je voordeel mee en ga aan de slag met combinatieteelt in jouw moestuin! Door gewassen op de juiste manier te combineren kweek je sterkere planten én zorg je voor een betere oogst. Als dat niet als muziek in de oren klinkt…


Toe aan nog meer groene content?

  • Frambozen snoeien: een handig stappenplan voor een gezonde oogst

    Frambozen snoeien: een handig stappenplan voor een gezonde oogst

    Lees meer 

  • Balkonplanten: zorg voor een groene oase in de stad

    Balkonplanten: zorg voor een groene oase in de stad

    Lees meer 

  • Luchtplantjes: een makkelijke en gezellige toevoeging aan je interieur

    Luchtplantjes: een makkelijke en gezellige toevoeging aan je interieur

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.