Menu

Help, mijn hond verhaart

Honden verharen. Voorkom overmatige rui met de tips van trimster Robbin van der Plas.

Tip 1 Borstelen en kammen

Vooral bij de kortharen en (lang)stokharige honden, zoals bijvoorbeeld de labrador, wordt de rui al snel gestoord door een eigenaar die zijn dier borstelt en kamt. Negen van de tien keer gebeurt dit met verkeerd materiaal dat eigenlijk alleen maar schade aanricht aan haar en huid en die, erger nog, alleen maar het verharen stimuleert!

Bijvoorbeeld een borstel die snijdt en trekt. Hierdoor ontstaat al snel een verhaarprobleem door het goedbedoelde extra borstelen. Dit verlengt de ruiperiode waardoor er geen eind aan lijkt te komen. Dit geldt ook voor een kortharige kat. Om dit te herstellen is het advies: afblijven!

Laat de vacht met rust en was de hond 1 keer per week.

Als je jouw hond wilt borstellen, doe dit dan niet te vaak. Afhankelijk van welke vacht (kortharen 1x per maand), en met geschikt materiaal. Vraag aan een gediplomeerde trimmer welke borstel goed is voor jouw dier.

Tip 2 Wassen!

Door een sterk verharende hond goed te wassen kun je al een hoop haren “losweken’’ waardoor deze sneller uitvallen. Daarom is het belangrijk om de hond goed in te soppen en te laten intrekken, hoe langer hoe beter (+/- 30 min).

Of was de hond 2 à 3 keer want daardoor zuigen de losse haren zich vol met water en zeep. Hierdoor zul je de rui versnellen. Dit is de vriendelijkste manier van helpen zonder de huid en vacht te storen.

Zolang men goede hondenshampoo gebruikt kan het geen kwaad om de hond vaker te wassen.

Tip 3 voeding

Voeding kan ook een rol spelen bij een hond die het hele jaar door maar blijft verharen. Vaak kan overstappen op een andere (goede) voeding een oplossing zijn. 

Ook kan je extra essentiële vetzuren aan de voeding toevoegen door het geven van extra visolie. Vis (met name vette) is de belangrijkste natuurlijke bron van omega 3/6 vetzuren, deze dragen zeker bij aan een gezonde huid en vacht. 

Wij hebben ervaren in de trimsalon dat honden die voor een anti rui behandeling kwamen en waren overgestapt op HUID+VACHT van Ecostyle niet alleen sneller en minder verharen maar ook glimmen en mooier in hun vacht zitten.

 

Tip 4 Een anti rui behandeling in de trimsalon

Wij behandelen in onze salon veel honden tegen het verharen, we wassen de honden met een speciale schampoo en blazen met een waterblazer (lucht) alle losse haren eruit.

Hierdoor wordt de hond door zijn rui geholpen en hebben daar veel baat bij, want alle jeukende en dode losse haren worden verwijderd.

De beste periode om deze behandeling te doen is als de hond op zijn top van de rui is. Wanneer hij in huis erg veel haren verliest. Vaak is na deze behandeling het verharen een groot stuk, soms wel 80% verminderd.

Ken jij jouw huisdier zijn vachtcyclus?

Wie de vachtcyclus kent van zijn huisdier zal de rui periode beter snappen en respecteren. Elke hond heeft een boven en ondervacht en deze zullen nooit allebei loslaten, want dan wordt hij kaal!

Voor velen is het erg tegenstrijdig om niet de borstel of kam te pakken en de hond eens lekker te borstelen, natuurlijk mag dit wel eens, maar zeker niet meer dan bijvoorbeeld bij de korthaar 1 keer per maand.

Was je hond gewoon eens goed! Geloof mij het werkt!

Auteur: Robbin van der Plas, Trimster