U bent hier

Gras zaaien

De groene basis voor elke tuin: het gazon!
Gezond ingezaaid gras
Gras zaaien
  • Zaaitijd vanaf april
  • Minimale bodemtemperatuur 10°C 
  • Goede bevochting is pré

Ideale tijdstip voor gras zaaien en doorzaaien

Vanaf begin april kun je het beste beginnen met zaaien, mits de gemiddelde bodemtemperatuur minimaal 10°C is. Dit geldt voor zowel gras voor een nieuw grasveld of gazon én het doorzaaien van een bestaand gazon. Vóór april is de temperatuur van de grond vaak nog te laag (te koud), waardoor het zaad niet of nauwelijks kiemt. Hierdoor is het niet geschikt om een nieuw gazon te zaaien.

Inzaaien nieuw gazon én graszoden 

Graszaad ontkiemt het beste als de gemiddelde bodemtemperatuur boven de 10°C ligt. Dan pas kun je een nieuwe gazon inzaaien. Bij een lange winter en koud voorjaar zal de bodemtemperatuur niet zo snel stijgen en kan de ontkieming meer tijd vragen.Voor een optimaal resultaat is het belangrijk om de grond vochtig te houden totdat het graszaad mooi ontkiemd is. Hiervoor genoemde kan uiteraard ook op graszoden worden toegepast.

Gras zaaien in najaar

Het herstellen van het gazon kan ook uitstekend plaatsvinden in het najaar, want de bodemtemperatuur is nog relatief hoog en het is vaak voldoende vochtig. Dit geldt ook voor de aanleg van een nieuw gazon. Nog een bijkomende voordeel van gras zaaien in het najaar is dat je minder last hebt van onkruid. De bodemtemperatuur is nog lekker warm, waardoor het gazon goed ingezaaid kan worden. De maanden augustus, september en oktober zijn - bij normale weersomstandigheden - de ideale periode voor de aanleg van een gazon.

Opkomen nieuwe gras

Het is niet precies aan te geven wanneer het ingezaaide gras boven komt, want de bodemtemperatuur en het vocht zijn bepalende factoren, naast een goede bodemstructuur. In het vroege voorjaar duurt de eerste opkomst van het ingezaaide gras al gauw enkele weken vanwege de vaak nog lage bodemtemperatuur. Advies is om het ingezaaide graszaad vochtig te houden. Belangrijk is dat de gemiddelde bodemtemperatuur minimaal 10°C is.

Wegwerken graszaad

Het graszaad mag niet diep ingeharkt of met een laag compost of potgrond bedekt worden. Zeer licht inharken, aanlopen of aanrollen is aan te raden voor een goed bodemcontact. Zowel bij het doorzaaien als bij het inzaaien van het gazon moet de grond goed aangerold of aangelopen worden. Het is noodzakelijk dat het graszaad goed contact maakt met de aarde. Als dit niet het geval is, kiemt het zaadje wel, maar het worteltje krijgt niet snel genoeg contact met de vochtige grond. Het gekiemde zaadje sterft af en het resultaat blijft uit.

Wat is belangrijk bij gras zaaien?

Het is belangrijk om de bodem altijd goed vochtig te houden. In ieder geval tot de eerste graszaden zijn gekiemd.

Tips bij gras zaaien
  • Meng het graszaad eventueel met droog, fijn, wit zand. Zo kan het graszaad gelijkmatiger verdeeld worden
  • Houd de vermelde dosering aan van de verpakking
  • Te dicht strooien van het graszaad belemmert de ontkieming
  • Het gazon verlangt een kalkrijke grond met een zuurgraad (pH) van 5,5-7,0.De zuurgraad van de grond is makkelijk te meten met de pH-bodemtest van ECOstyle. Als de pH lager dan 6 is, strooi dan AZ-kalk bij. AZ-kalk kan het hele jaar door gestrooid worden op gazon én border
Product focus gazon

Producten voor een groen gazon

Er zijn twee soorten graszaad, namelijk Graszaad-Inzaai (hiermee zaai je een nieuw gazon in) en Graszaad-Extra (voor het doorzaaien van jouw bestaande gazon). Een bestaand gazon en een nieuw gazon kennen elk hun eigen meststof met de juiste voedingstoffen. Gebruik Gazon-AZ voor een bestaand gazon. Gebruik GazonStart-AZ voor de start van het gazon.

Zoekveld