Moestuin problemen oplossen doe je zo! | ECOstyle Moestuin problemen oplossen doe je zo! | ECOstyle
Last van moestuin problemen? Zo kom je er snel vanaf

Last van moestuin problemen? Zo kom je er snel vanaf

Last van problemen in de moestuin? Na al jouw harde werk baal je daar vast knap van. Denk bijvoorbeeld aan ziekten en insecten die jouw gewassen overnemen. Doe je hier niks aan? Dan betekent dit vaak niet veel goeds. Jouw moestuin wordt dan overgenomen door de ziekte of plaag. Kom daarom op tijd in actie, dan is het nog makkelijk op te lossen.

Problemen in de moestuin bestrijden

Shop alle bestrijdingsmiddelen 

Shop alle bestrijdingsmiddelen 

Hoe ontstaan problemen in de moestuin?

Veel problemen komen door een combinatie van omstandigheden. Voedingsgebrek, een verkeerde standplaats, het weer en ga zo maar door. Hierdoor krijgen insecten of ziekten een kans om toe te slaan. Doordat de weerstand van de planten afneemt is de kans op problemen alleen maar groter.

Hoe voorkom ik problemen in de moestuin?

De bodem is het hart van jouw moestuin. Bodem in slechte conditie? Dan zie je dit ook terug in de planten in jouw moestuin. Jouw moestuin is dan minder bestand tegen ziekten, schimmels en insecten. Daarom is het belangrijk dat de bodem een goede structuur en zuurgraad heeft.

Heb je een klei- of zandgrond? De structuur kun je verbeteren met compost of MoestuinGrond. Dit moet je elk jaar herhalen om de structuur goed te houden. Zo blijven water en voedingsstoffen beter in de grond bewaard.

Daarnaast kunnen planten slecht voeding opnemen in een zure grond. Geef de moestuin daarom AZ-Kalk in het voorjaar. Deze duurzame kalk komt ui te Nederlandse waterwinning en is CO2 neutraal. Het mooie is dat AZ-Kalk niet oplost in water, maar zich bindt met zuur. Hoe zuurder de grond, hoe meer kalk er wordt gebonden. Is de hoeveelheid kalk die gestrooid is niet nodig? Dan blijft het beschikbaar tot dit wel het geval is.

Planten hebben voor een gezonde groei natuurlijk ook voldoende voedingsstoffen nodig. Daarom bemest je de moestuin het best in het voorjaar met de organische meststof Moestuin-AZ. Herhaal dit na ongeveer drie tot vier maanden. Alles in jouw moestuin kan zichzelf zo veel beter beschermen tegen problemen en ziekten. Het verhoogt namelijk de weerstand van planten waardoor zij minder vatbaar zijn voor schimmels, plagen en ziekten.

Veelvoorkomende problemen in de moestuin 🐌

Plagen in de moestuin

Bladluismierenslakken, rupsen, engerlingen, witte vliegen, de lijst is eindeloos. Het is maar een kleine greep van beestjes die je liever niet op bezoek hebt in je moestuin. Komen ze met velen tegelijk en doe je niks aan de insecten? Dan kan dit het einde van een deel van jouw moestuin betekenen. In rap tempo verspreiden zij zich op de gewassen die ze lekker vinden en groeien ze uit tot een flinke plaag.

Natuurlijk bestrijden is in dit geval heel belangrijk om de natuur zo min mogelijk te belasten. Bij voorkeur met nuttige insecten of gebruik natuurlijke spuitmiddelen van ECOstyle. Deze laten geen reststoffen achter na bespuiting. Hierdoor blijven je groenten en fruit veilig om te eten. Lees meer over het bestrijden van de meest voorkomende insecten in de moestuin.

Onkruid in de moestuin

Zie jij planten in je moestuin die niets te maken hebben met groente of fruit? Grote kans dat dit onkruid is. Denk bijvoorbeeld aan de brandnetel, paardenbloem of distel. Het zijn woekeraars en nemen voordat je het doorhebt jouw hele moestuin over. Het onkruid verstikt zo de andere planten in de moestuin.

Het is belangrijk om er op tijd bij te zijn, voordat het onkruid zich vermeerdert of in de bloei schiet. Want dan ben je verder van huis. Dit doe je door regelmatig te schoffelen zodat de grond mooi los blijft. Vlak bij de groenten en kruiden kun je het beter handmatig doen, zodat je niks beschadigt met de schoffel. In een losse grond haal je onkruid makkelijk weg en kan het minder goed wortelen.

Aardappelziekte in de moestuin

Aardappelziekte of Phytophthora infesstans is een gevreesde ziekte in de moestuin. Het is een waterschimmel die vooral bij aardappelen en tomaten voorkomt. Deze schimmel verspreidt zich razendsnel, zeker bij warm, vochtig en winderig weer. Als je aardappelziekte herkent, is het vaak al te laat… Het is dan belangrijk dat je nog redt wat er te redden valt. Je herkent aardappelziekte door bruinzwarte vlekken op de stelen en het blad van de plant. De vlekken ontstaan meestal als eerst bij de bladoksels. Houd deze plek dus goed in de gaten. Doe je niks? Dan springt de schimmel ook over op de knollen en kun je jouw aardappelteelt wel vergeten. Je voorkomt veel ellende door aardappelen ieder jaar op een andere plaats in de moestuin te planten.

Knolvoet in de moestuin

Knolvoet, ook wel Plasmodiophora brassicae, is een slijmzwam die zeer moeilijk te bestrijden is. De schimmelsporen van knolvoet kunnen tot twintig jaar in de grond blijven. Daarom is voorkomen beter dan genezen. Je herkent knolvoet door een typische, loodachtige verkleuring van de bladeren. Ook zwellen de wortels van kolen op tot grote knollen.

Een belangrijke oorzaak is het gebrek aan vruchtwisseling. Dit houdt in dat er steeds kolen op dezelfde plek worden gekweekt. Ook komt de ziekte vaker voor op een bodem met een te lage zuurgraad. Meet de zuurgraad voor de zekerheid met de eenvoudige pH-Bodemtest.

Roest in de moestuin

Roest is een schimmelziekte die niet alleen in de moestuin voorkomt, maar ook in de rest van de tuin. De ziekte heeft zijn naam te danken aan de roestkleurige vlekken die op de bladeren verschijnen. Vooral prei, uien en verschillende fruitsoorten zijn het slachtoffer van roest. Het wordt veroorzaakt door de schimmel Puccinia Allii. Het is belangrijk om aangetaste bladeren zo snel mogelijk te verwijderen en af te voeren. Zo kun je proberen verdere uitbreiding te voorkomen.

Zorg ook voor genoeg ruimte in de moestuin, roest groeit namelijk het snelst op warme, vochtige plekken. Ook blijft de schimmel in de grond zitten, daarom is het belangrijk dat je planten ieder jaar op een andere plek zet. Zo krijgt de roest minder grip op planten die er gevoelig voor zijn. Preventief kun je Plant Vitaal gebruiken. Dit spuitmiddel maakt een beschermlaagje op de bladeren, waardoor schimmelsporen veel minder goed in de plant kunnen dringen.

Krulziekte in de moestuin

Krulziekte, ook bekend als Taphrina deformanus is een schimmelziekte aan de bladeren. Vooral perziken, nectarines, amandelen, abrikozen en pruimen zijn gevoelig voor krulziekte. De schimmel wordt voornamelijk verspreidt door regen. Meestal treedt de schimmelziekte op bij een nat voorjaar. Je herkent de ziekte aan de bladeren die samentrekken, dikker worden en opkrullen. Ook vormen zich een soort rode blaren op de bladeren.

Krulziekte kan alleen preventief voorkomen worden door je fruitbomen van een vitamineboost te voorzien. Gebruik bijvoorbeeld Plant Vitaal. Dit verhoogt de weerstand van planten waardoor planten minder vatbaar zijn voor schimmels en ziekten.

Wisselteelt in de moestuin

Wisselteelt is een superhandige manier om ziekten en plagen op een natuurlijke manier in de hand te houden. Daarnaast profiteren de nieuwe gewassen dan van de stoffen die de vorige gewassen in de grond hebben achtergelaten. Elk jaar verhuis je een groep gewassen, zoals de aardappels, naar het volgende moestuinbed. Een soort stoelendans voor groenten dus…

Moestuin verzorgen

De meest voorkomende problemen in de moestuin heb je nu in beeld. Probeer ze zoveel mogelijk te voorkomen door groenten, kruiden en fruit neer te zetten in optimale omstandigheden. Voorkomen kun je het helaas nooit helemaal. Hoe minder vaak je hoeft in te grijpen, hoe beter het is. Benieuwd hoe je jouw moestuin optimaal verzorgt? Gebruik hiervoor onze handige tips over moestuin verzorging.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.