Top 5 luchtzuiverende kamerplanten voor in huis | ECOstyle Top 5 luchtzuiverende kamerplanten voor in huis | ECOstyle

Luchtzuiverende kamerplanten voor in huis? Dit is onze top 5!

  • , door Isabelle van Geenen
Luchtzuiverende kamerplanten voor in huis? Dit is onze top 5!

Een luchtzuiveringsinstallatie in je woonkamer? Nee, dankje. Doe mij maar planten. Maar om je groene vrienden net zo hard te laten werken als zo’n elektrische machine, heb je écht veel planten nodig. Luchtzuiverende planten zijn super handig en een prachtige toevoeging aan je interieur. Ben je benieuwd welke planten deze luchtzuiverende krachten bezitten? Lees dan verder


Luchtzuiverende planten, hoe werkt dat precies?

Laten we eerst eens kijken naar een onderzoek van NASA uit 1989. Tijdens het onderzoek werden verschillende kamerplanten bestudeerd, om zo te achterhalen welke het best de lucht zuivert aan boord van een ruimtestation. De resultaten toonden aan dat bepaalde kamerplanten op natuurlijke wijze giftige stoffen, zoals koolstofmonoxide en benzeen, uit de lucht halen. De jaren daarop werden de resultaten zo geïnterpreteerd, dat dezelfde resultaten ook voor normale huiskamers gelden. Alleen vond het onderzoek van NASA plaats in een hermetisch afgesloten ruimte. Toch iets anders dan de gemiddelde woonkamer…

Neem deze onderzoeksresultaten daarom vooral met een korreltje zout. Uit nieuw onderzoek werd duidelijk dat je zo tussen de 10 en 1000 planten per vierkante meter nodig hebt in huis om álle schadelijke stoffen uit de lucht te filteren. Tikkeltje enthousiast, vind je niet? Maar vergeet niet: iedere plant erbij is een stap in de groene richting. Ben jij benieuwd welke planten de helden van het zuurstofrijk zijn? Hieronder vind je 5 luchtzuiverende kamerplanten:

1. Goudpalm

goudpalm luchtzuiverend

De goudpalm, ook wel areca palm genoemd, staat stipt op nummer één en pakt goud in de categorie luchtzuiverende planten. De goudpalm is niet voor niets als meest luchtzuiverende plant uitgeroepen. Hij breekt de schadelijke stoffen niet alleen af: hij maakt er vervolgens ook weer bouwstoffen van om in hoog tempo door te groeien.

Haal je deze plant in huis? Goed idee! Let dan wel even op waar je hem neerzet. Laat je vooral niet verleiden door de tropische looks van de goudpalm: zet hem níét in direct zonlicht. Op een plek met veel indirect zonlicht voelt hij zich het meest thuis. Daarnaast is het een vrij dorstig type: de potgrond moet altijd lichtvochtig aanvoelen. Een fijn weetje is dat de goudpalm niet giftig is voor huisdieren. Maak je dus geen zorgen als er stiekem een hapje van het blad is genomen.

2. De lepelplant

Als tweede in de lijst komen we de spathiphyllum tegen, ook wel bekend als de lepelplant. Het is een echte alleskunner. Zij breekt namelijk de meest voorkomende giftige stoffen af die in huis voorkomen, waaronder xyleen en ammonia. Ook helpt de plant bij klachten als concentratieproblemen, droge ogen en keelklachten. Het is een mooie, groene plant die daarnaast witte bloemen geeft. Niet voor niets is deze plant al een aantal keer tot bureauplant van het jaar uitgeroepen!

Qua verzorging geef je deze vrolijke dame regelmatig kleine beetjes water, want ze houdt wel van een lichtvochtige grond. Doe je dit niet? Dan laat ze vrij dramatisch haar bladeren hangen. Zet haar daarnaast op een warm plekje, maar pas op voor direct zonlicht. Staat de plant in bloei? Geef de lepelplant dan eens per week BloeiVoer. Zo kun je extra lang van haar genieten.

Lepelplant luchtzuiverend

3. De graslelie

De chlorophytum, of graslelie zoals we hem in Nederland noemen, is als het ware een kleine luchtverfrisser. Dit plantje is goed in het verwijderen van de schadelijke stoffen benzeen, formaldehyde en koolmonoxide. Een frisse neus halen doe je dus voortaan boven deze plant! Qua verzorging heeft de graslelie weinig eisen. Zet haar op een lichte plaats, dan maakt ze een flinke groeispurt. Geef haar wilde manen daarnaast een keer per week een lekkere sproeibeurt.

Mama graslelie bedankt je na een tijd voor je goede zorgen. De plant maakt dan een oneindige hoeveelheid stekjes, die met wortel en al aan een stengel groeien. Schaar erin en klaar is Kees. Zet het babyplantjes met de voetjes in een eigen potje. Voor je het weet staat het hele huis vol met familie graslelie.

Graslelie luchtzuiverend

4. De monstera deliciosa

Up next is de gatenplant, ook wel monstera deliciosa genoemd. Het is een topper die bovendien ook nog super hip is. Met zijn grote, groene bladeren zorgt de monstera voor lekker veel zuurstof en luchtvochtigheid in huis. De monstera is een relaxed type en vindt een beetje schaduw of een beetje licht geen probleem. Zet ‘m alleen niet met z’n snufferd in direct zonlicht. Geef hem eens in de week wat te drinken, dat is meer dan voldoende. Leuk feitje: wist je dat planten van muziek houden? Ze zijn vooral fan van geluidsgolven met een lage frequentie. Zet dus vooral wat rustige beats op en jouw monstera klimt als bedankje naar hoge hoogtes. Plant happy, jij happy!

Monstera Deliciosa luchtzuiverend

5. De calathea

Een laatste luchtzuiverende plant is de calathea. Een diva die moeilijk te weerstaan is door haar unieke bladtekeningen en kleuren. Ze scoort een dikke voldoende in het rijtje van luchtzuiverende planten. Haar grote bladeren zorgen er namelijk voor dat ze CO2 als een pro in zuurstof omzet. Qua verzorging is de calathea wel een diva... Ze is snel op haar teentjes getrapt en dat laat ze dan ook blijken door middel van bruine plekken. Je maakt haar gelukkig op een plek in de (half)schaduw, zet haar vooral niet in direct zonlicht! Geef haar ook regelmatig een slokje drinken zodat de grond lichtvochtig blijft.

Leuk weetje: de calathea doet aan gymnastiek. Als een soort satellietschotels draaien de bladeren zich naar het licht toe. Begint het in de avond te schemeren? Dan vouwt ze haar bladeren dicht. In de ochtend hoor je haar soms wat ritselen en vouwt ze haar bladeren vervolgens weer open.

Calathea luchtzuiverend

Zo verzorg je jouw luchtzuiverende planten

Natuurlijk wil jij jouw luchtzuiverende plant de aandacht geven die het verdient. Zorg daarom dat je jouw kamerplant regelmatig wat te snacken geeft. Voeg in het groeiseizoen eens in de week biologische kamerplantenvoeding toe aan het gietwater. Zo blijven jouw luchtzuiverende planten het op en top doen!


Toe aan nog meer groene content?

  • Frambozen snoeien: een handig stappenplan voor een gezonde oogst

    Frambozen snoeien: een handig stappenplan voor een gezonde oogst

    Lees meer 

  • Balkonplanten: zorg voor een groene oase in de stad

    Balkonplanten: zorg voor een groene oase in de stad

    Lees meer 

  • Luchtplantjes: een makkelijke en gezellige toevoeging aan je interieur

    Luchtplantjes: een makkelijke en gezellige toevoeging aan je interieur

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.